fbpx

KONDÓM DÁTUM SPOTREBY

sex

U nás oproti ostatným národom v Európe čo užívania kondómov týka, veľmi pozadu. Napríklad v Českej republike sa pánska ochrana používa iba zo 14%, európskym štandardom je pritom 27%, čo je takmer dvojnásobok. Vyplýva to z prieskumu agentúry Millward Brown. Radi experimentujeme a skúšame rôzne druhy prezervatívov. Medzi tie najobľúbenejšie patria podľa expertov tlmivé a tenké kondómy.

Zatiaľ čo v Škandinávskych krajinách sa podľa spoločnosti BiX spotreba kondómov pohybuje okolo 3-4 kusov na človeka ročne, v Česku a Slovensku sú to len 2 kusy. Výskum spoločnosti Durex ukázal, že priemerný slovenský pár súloží dvakrát týždenne. Stále zodpovednejší sú pritom mladí, ktorí pri prvých intímnych skúsenostiach používajú zo 42% ochranu v podobe prezervatívu.

Významný podiel v ochrane pri sexuálnom styku hrajú tiež antikoncepčné pilulky, ktorým dáva prednosť 20% dievčat. Odborníci ale varujú, že na rozdiel od prezervatívov hormonálna antikoncepcia nedokáže ochrániť pred pohlavne prenosnými infekciami. Dnešná mladá generácia berie rizika prenosu pohlavných chorôb na ľahkú váhu. Zaujíma sa viac o ochranu pred počatím, kde sa spolieha predovšetkým na hormonálnu antikoncepciu. Tá však bohužiaľ nerieši negatívny dopad na zdravie niektorých žien.

Nižšiu spotrebu kondómov môžu ovplyvňovať tiež všeobecne šírené mýty, ktoré okolo nich panujú. Niektorí ľudia sa sťažujú, že užívanie kondómov narúša spontánnosť sexu alebo že obmedzuje prežitok zo sexuálneho styku. Dnes však existuje široká ponuka rôznych druhov pánskej ochrany, vďaka ktorej si možno jej užívanie spríjemniť. Kým tlmivé kondómy obsahujú anestetickú látku, ktorá penis znecitlivie a predĺži súlož, extra tenké kondómy zintenzívňujú prežitok pri sexe.

Okrem toho sa ukazuje, že kondóm dnes už nepredstavuje tabu a ľudia k nemu pri kúpe pristupujú ako k bežnému produktu. Dnes je možné kondómy dostať v každom supermarkete alebo drogérii. Je to bežný tovar, vďaka čomu ostych brániaci nákupu mizne.

Napríklad z aktuálnych dát spoločnosti Primeros vyplýva, že väčšina Čechov stále vyznáva klasiku v podobe základných, tenkých a extra lubrikovaných kondómov. Zvyšných 40% populácie volí špeciálne druhy textúrovaných, farebných a rôzne voňavých prezervatívov. Aktuálnou novinkou je napríklad Tea Tree kondóm s arómou čajovníka austrálskeho. Dopyt po netradičných druhoch pánskej ochrany potvrdzujú aj tuzemské sexshopy. Česi radi skúšajú variácie kondómov so špeciálnymi funkciami. Napríklad tlmivé kondómy tvoria tretinu z predajov. Obľubu si získali tiež tenké kondómy, ktoré prestavujú približne 20% z predaných kondómov. Okrem tohto si dávame pozor i v oblasti dátumu spotreby, kedy až 40 % užívajúcich túto ochranu kontroluje tento dátum spotreby pravidelne. Po uplynutí tejto doby sa totiž vytráca pružnosť, vyprcháva gél, znehodnocujú sa jeho pridané schopnosti, ale aj môže dôjsť ku kontaminácii baktériami a vírusmi, ktoré sú pôvodcami vyššie spomínaných ochorení.