fbpx

KONDÓM ALEBO ANTIKONCEPCIA

tabletky

Od pradávna ženy používali prostriedky, ktorými sa chránili pred nechceným otehotnením. Kým dnes sú antikoncepčné prostriedky pomerne spoľahlivé, v minulosti sa na ne moc spoliehať nedalo. Niektoré metódy zabraňujúce počatiu boli veľmi podivné, iné zase nebezpečné.

Celý rad antikoncepčných prostriedkov poznali obyvatelia starovekého Egypta. Najčastejšie boli najrôznejšie pasty či masti, ktoré sa nanášali na pohlavné orgány. Tieto antikoncepčné zmesi sa pripravovali z medu alebo krokodílieho trusu, a mohli byť skutočne účinné. Podľa názoru súčasných doktorov nemajú spermie šancu v mede alebo truse dlhú prežiť.

V starej Číne ženy v snahe vyhnúť sa tehotenstva hazardovali so svojím zdravím aj so životom. Píly totiž ortuť. Tá spôsobila nielen potratenia plodu, ale aj zdravotné komplikácie. Ortuť je jedovatá, spôsobuje okamžitú otravu, v menšom množstve človeka nezabije, ale uloží sa v obličkách a pečeni. A ženy si tak spôsobili zdravotné problémy až do konca života.

Dlhú históriu majú kondómy. Tie sa v minulosti vyrábali z ľanového plátna alebo ovčích črievok. Použitie tejto antikoncepčné pomôcky nebolo práve príjemné. Prvý predchodca kondómu mal vzniknúť už v starovekom Egypte. Tu sa vyrábali z ľanu a používali ich vyššej spoločenskej vrstvy. Niekedy v 16. storočí sa začala pánska ochrana vyrábať z ovčích črievok alebo rybích mechúrov. Aby ste si to dokázali lepšie predstaviť – dnes sa črievka používajú k príprave jaterníc alebo párkov. Tieto kondómy boli tiež výsadou vyšších spoločenských tried a používali sa opakovane. Preto nedokázali zabrániť vtedajšiemu šíreniu syfilisu.

Kondóm sa môže počas styku poškodiť, prípadne môže byť poškodený rozbaľovaním alebo skladovacími podmienkami. Preto je dôležité po styku kondóm vždy skontrolovať.

Čo robiť, ak bol kondóm poškodený? Čo robiť, ak nechcete, alebo nemôžete užívať antikoncepciu, ktorá je často riziková?

Ak bol kondóm poškodený, je možné, že sa ejakulát dostal do partnerkinho tela. Preto je veľmi dôležité použiť ochranu po sexe. Takýto druh ochrany poskytujú napríklad  tabletky po-ESCAPELLE od nemenovanej firmy. Tento druh ochrany zabráni až v 84% prípadov otehotneniu po styku.

Dôležité je vedieť, že čím skôr si žena tabletku ESCAPELLE užije, tým väčšia je šanca, že tabletka naozaj zaberie! Nikdy nečakajte deň, dva či nastanú nejaké prejavy tehotenstva, tabletku užite okamžite.

ESCAPELLE je záchranná tabletka. Používajte kvalitné kondómy a Escaplle užívajte maximálne raz za 3 mesiace! ESCAPELLE dostanete  kúpiť takmer v každej lekárni. Čiže ako volíme otázku či kondóm, alebo antikoncepcia. Pre mňa jednoznačne kondóm – najlepšie antialergický s adekvátnou expiráciou a prípadne táto tableta.