fbpx

KONDÓM OCHRANA

condoms

Ešte v minulom roku nás mohla prekvapiť informácia, že ugandská armáda začala vyrábať pre svojich vojakov vlastnú značku kondómov.

Cieľom bolo a je znížiť riziko nákazy vírusom HIV a jeho prenosu na manželky vojakov, ktoré zostali doma, informoval spravodajský server BBC.

Kondómy armáda pomenovala “Ulinzi”, čo vo svahilčine znamená ochrana. Distribuujú sa, ako by sa od armády dalo očakávať, v tmavo zelených obaloch.

S vírusom HIV v Ugande žije takmer šesť percent dospelých. V uplynulých rokoch sa ale šírenia nákazy podarilo spomaliť.

Aby samotný kondóm bol i efektívnou ochranou a nie iba doplnkom, či provizóriom musíme vedieť ako vyhnúť chybám pri jeho užívaní. Najčastejšie chyby v používaní kondómu, ako napríklad neskoré nasadenie.

Takmer polovica nedočkavých si nasadzuje kondóm až po niekoľkých zásunoch. To stačí na získanie nejakej pohlavnej choroby. Ďaľšou chybou je  skoré „vyzlečenie“. Neuveriteľných štyridsaťpäť percent mužov zloží prezervatív ešte pred orgazmom alebo ukončením súlože. Nasledujú aj chyby ako žiadne miesto na špičke alebo vzduch v kondóme.

Veľmi často sa v návale vzrušenia nepodarí nasadiť latexového pomocníka správne. Bez miesta na ejakulát riskujeme, že sa staneme rodičmi. A s nadbytočným vzduchom medzi gumou a pýchou môže ľahko dôjsť k prasknutiu kondómu.

Nasledujú riziká spojené so samotnou manipuláciou. Práve počas manipulácie pri rozbaľovaní kondómov môže dôjsť k jeho poškodeniu a zníženiu funkčnosti kondómu. 

Ak nie ste práve najšikovnejší, tejto činnosti venujte zvýšenú pozornosť a kondóm vyberajte tak z krabičky, tak aj z obalu veľmi opatrne. Dôkladní by ste mali byť aj pri nasadzovaní. Až jedenásť percent mužov otvára krabičku s kondómami ostrými predmetmi, ako sú napríklad kľúče.

Žiadna kontrola poškodenia je tiež chybou. Vzhľadom k tomu, že túto chybu robia tri štvrtiny mužov, je dosť možné, že tiež patríte medzi nich. Len minimum mužov si totiž po vybratí kondómu skontroluje, či nie je poškodený alebo či nie je už po dátume spotreby.