fbpx

KONDÓM V PEŇAŽENKE

penazenka

Kondómy patria medzi bariérovú antikoncepciu a ako jediná antikoncepčná metóda znižujú riziko nákazy sexuálne prenosnými chorobami. Prvé informácie o používaní kondómov pochádzajú už zo starého Egypta, a hromadná výroba začala okolo roku 1850.

Väčšina dnes vyrábaných kondómov je vyrábaná z prírodného latexu, ale pre osoby alergické na latex existujú aj kondómy z iných materiálov (polyizoprén).

Tak ako sme už hovorili, prezervatív je stále jednou z najdôležitejších pomôcok slúžiacich na ochranu pred pohlavne prenosnými chorobami. Možno ho tiež používať ako nehormonálnu metódu antikoncepcie. Aby kondóm, ako sa prezervatív často označuje, plnil všetky funkcie, je potrebné ho správne používať. A ako vybrať ten správny?

Prvé je dôležité vybrať správny typ. Tu sa ponúka niekoľko možností, podľa ktorých sa rozhodnúť. Následne je dôležité ho aj patrične uskladňovať.

Uskladňovanie v peňaženke nesie so sebou aj zmeny teploty. Kondómy neskladujte v príliš teplých ani chladných podmienkach a vyhýbajte sa aj častým zmenám teploty. Práve to je v peňaženkách základný problém uskladnenia.

V peňaženke takmer každý z mojich známych, či už sa jedná o ženy či muža, pri sebe nosí denne v peňaženke alebo niekde v kabelke schovaný kondóm. Správame sa takpovediac zodpovedne, chránime sa pred pohlavne prenosnými chorobami a nechceným tehotenstvom. Áno, ale tu naša slávna veľká zodpovednosť končí! 

Často zabúdame na dátum spotreby, ale aj mechanické opotrebenie kondómov. Kondóm je potrebné meniť jednak podľa mechanického opotrebenia obalu, ale aj podľa expirácie.

Najlepšie je jedenkrát za mesiac, avšak človek, ktorý nemá pravidelný sexuálny život môže zvoliť interval raz za 3 mesiace, ktorý je ešte prijateľný.